Math Enrichment activities should teach kids to solve problems using strategies that promote thinking. These activities are perfect for those kids that need math problems that go beyond calculation skills. For those kids we need to nurture a love of math while challenging them to deepen their mathematical understanding and thinking skills. Try some of the problems this month to challenge their thinking.
Don’t forget to use 1 of your 6 problem solving strategies
- Draw a picture
- Guess and Check
- Use a table or list
- Find a pattern
- Logical reasoning
- Draw a picture Working backwards (try a simpler version first)
Math Enrichment Problems:
- It takes GPA 13 hours and to get to Myrtle Beach from his house. The distance of the trip is 700 miles. What was the average speed he traveled on the trip?
- What is the value of 2 Ferris Wheels, if you add them together and get 128?
- If 9 X D = 54, what is the value of D?
- If 12 + DG = 74, How much is DG + DG?
- Abby woke up at 7:02am on Thursday and went to be at 8:11pm. If she napped for 1 hour, how long was she awake on Thursday?
- Six tomatoes cost $7.06. Eleven apples cost as much as 4 tomatoes. What is the cost of 7 apples?
- 53.85 miles per hour (MPH) 700 miles divided by 13 hours = 53.85 miles per hour.
- 24. Since the total of 2 Ferris Wheels = 228, they each are an equal amount of 124.
- D = 6
- 124. Since DG = 62 therefore, 62 + 62 = 124.
- 12 hours and 9 minutes.
- 7 apples = $3.01
- $7.06 divided by 6 = $ 1.18 for each tomato
- 4 X $1.18 (each tomato) is a total of $4.72
- So, 11 apples = $4.72
- So, 1 apple = 43 cents. ($4.72 divided by 11)
- So, the total cost of 7 apples $3.01 (7 X 43 cents)