Math Enrichment Problems: March Grades 2-3

Practicing the problems each month will help students solve the problems easier.

Practicing the problems each month will help students solve the problems easier.
Practicing the problems each month will help students solve the problems easier.

Math Enrichment Problems

Welcome to the 3rd month of threeringsconnections.org  Monthly Math Enrichment Problems post, Each month I post some Math Enrichment problems for grades 2-3.  I hope you will find them useful with your students in class or your kids at home.

Don’t forget to use 1 of your 6 problem solving strategies: 

  • Draw a picture
  • Guess and Check
  • Guess and Check
  • Use a table or list
  • Find a pattern
  • Logical reasoning
  • Working backwards (try a simpler version first)

Problem Solving – Here we go! 

  1. Bob has 5 dimes and 5 nickels.  April has 2 quarters and 3 pennies.  Bob has _____ more money than April?
  2. Tommy has 4 times as many nickels as dimes. If he has 40 cents in dimes, how much money does he have altogether?
  3. Start with 6 and add 8 four more times.  What number do you end up with?
  4. Golf balls come in boxes of 3 or 5 balls.  Brian has to buy exactly 61 golf balls.  What is the least amount of full packs he will need to buy?
  5. Brooklyn’s softball practice begins at 3:15pm and last for an hour and a half.  It takes her 35 minutes to change clothes and get home.  If dinner is at 6:30pm, Brooklyn has 1 hour and ____ minutes to practice the piano before dinner.
  6. A lobster’s age in year is approximately his weight multiplied by 4 plus 3 years.  What is the age of a 5 lb. lobster?

Answers

  • Answer: (22) 50 cents + 25 cents = 75 cents.  50 cents + 3 cents = 53 cents.  75 cents – 53 cents = 22 cents.
  • Answer: ($1.20) Tommy has 4 dimes and 16 nickels.  4(10) + 16(5) = $1.20
  • Answer: (38 ) 6 +8 =14, 14+8 = 22, 22+ 8 = 30, 30 + 8 = 38  OR 4 X 8 = 32 and add the original 6 = 38
  • Answer: (13 boxes) 61 divided by 5 (the larger sized box) = 12 packs and 1 ball from a box of 3.  This will give him 61 golf balls with 2 left over.
  • Answer: (1 hour and 10 minutes) Practice begins at 3:15 and ends at 4:45pm.  It takes 35 minutes more to change and get home which makes it 5:20pm. She can practice the piano before dinner from 5:20pm to 6:30pm.
  • Answer: ( 23)  5 X 4 = 20 +3 = 23 years old

Isn’t education ALL about reaching the kids?

Other posts related to this topic

Math Enrichment Problems: Jan. Grades 2-3 

Math Enrichment Problems: Dec. Grades 2-3   December 15, 2018

Math Enrichment: How To Encourage?  December 13, 2018

print

Got Something To Say:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*