Math Enrichment Problems: Feb. Grades 2-3

Math Enrichment Problems

Welcome to the 3rd month of threeringsconnections.org  Monthly Math Enrichment Problems post, Each month I post some Math Enrichment problems for grades 2-3.  I hope you will find them useful with your students in class or your kids at home.

Don’t forget to use 1 of your 6 problem solving strategies: 

  1. Draw a picture
  2. Guess and Check
  3. Use a table or list
  4. Find a pattern
  5. Logical reasoning
  6. Working backwards (try a simpler version first)

Problem Solving – Here we go! 

  1. If 1 chicken can lay 3 eggs in 4 days, how many eggs can 3 chickens lay in 8 days?
  2. A machine takes any number fed into it, adds 9 and then subtracts 1.  Abby fed the number 10 into the machine.  When the answer came out, she fed that number back into the machine.  What final number came out of the machine?
  3. At the pet shop there were 7 puppies in one cage and 5 kittens in another cage.  How many more feet (paws) were there in the puppy cage than in the kitten cage?
  4. Donna, Jerry and Noreen and ken collected empty soda cans to return for deposit.  They received 5 cents for each can and received a total of $2.  Donna collected 18 cans, Jerry 9 cans and Noreen 20 cans. How many cans did Ken collect?
  5. A passenger train has 297 passengers aboard. There are 45 passengers in each of the first 4 cars of the train.  Each of the remaining 3 cars has an equal number of passengers.  How many passengers are there in one of those cars?
  6. If     X   – 4 – 2 = 5, how much is  X + X?          +
  7. IF a + 11 = 35, how much is a – 11?

Answers:

  1. (18)        If 1 chicken can lay 3 eggs in 4 days, then 1 chicken can lay 6 eggs in 8 days.  Three chickens can     lay 18 eggs in 8 days.
  2. (26)        10 + 9 – 1 = 18, 18 +9 -1 = 26
  3. (8)          7 puppies have 28 paws total and 5 kittens have 20 paws total.  There are 8 more paws in the puppy cage than in the kitten cage.
  4. (53)        To get $2 for returning cans that are each 5 cents, 40 cans had to be returned.  Adding Donna’s cans (18) + Jerry’s cans (9) and Noreen’s cans (20) the total # cabs together are 47 leaving Ken to return 53 cans.
  5. (39)        45 passengers X 4 cars = 180 passengers.  Since the total passengers were 297-180 that leaves 117 passengers divided equally into 3 cars.  That means 39 passengers in each of the remaining 3 cars.
  6. (22)        To make the statement true:  11 must go in first box so that 11-4-2 = 5 and therefore, 11 + 11 = 22.
  7. (13)        a = 24 and therefore 24-11 =13.

Don’t forget to check in NEXT MONTH for more Enrichment Problems 

Other posts related to this topic

Math Enrichment Problems: Jan. Grades 2-3 

Math Enrichment Problems: Dec. Grades 2-3   December 15, 2018

Math Enrichment: How To Encourage?  December 13, 2018

Enrichment in Class? Is Your Child Being Challenged?  December 4, 2018

Highly-abled students need attention too!  September 17, 2018

Math Enrichment Problems: Jan. Grades 2-3

Math Enrichment Problems

Welcome to the 2nd month of threeringsconnections.org  Monthly Math Enrichment Problems post, Each month I post some Math Enrichment problems for grades 2-3.  I hope you will find them useful with your students in class or your kids at home.

Don’t forget to use 1 of your 6 problem solving strategies

  1. Draw a picture
  2. Guess and Check
  3. Use a table or list
  4. Find a pattern
  5. Logical reasoning
  6. Working backwards (try a simpler version first)

Problem Solving – Here we go! 

  1. On a baseball team, Chris, Jerry and Matt each played one of three positions of pitcher, catcher and second baseman, though not necessarily in that order. The second baseman, playing his first season with the team, had the lowest salary.  Chris, who along with Jerry had played two seasons with this team, earned more than the pitcher.  Who was the pitcher?
  2. Declan wants to swim 20 yards out into the ocean. He swims out 5 yards in 4 seconds but then in one second a wave pushes him back 2 yards. If this cycle continues, how long will it take Declan to get 20 yards out for the first time, even if only for an instant?
  3. A group of 63 students went to the museum. Some students took the bus, the rest went by car. If 41 students took the bus and 3 students rode in each car, then how many cars were needed?
  4. Lowyn likes to celebrate her birthday for a whole week. On the first day she eats one cookie.  On the second day she eats 2 cookies. This continues on until the seventh day when she eats 7 cookies. How many cookies did Lowyn eat that week?
  5. Doug spent $44 This is twice as much as Kelly and Marian spent together.  Kelly spent $9.  How much did Marian spend?
  6. 61 + 12 = __ – 7   Find the number that belongs on the line.
  7. If 40 – 6 = Q, how much is 45 + Q

Answers:

  1. Matt is the pitcher.  Neither Chris nor Jerry played second base (it wasn’t their first season).  Matt played second base. Chris earned more than the pitcher so he’s not the pitcher, Matt is.
  2. The answer is 29.  Every 5 seconds he gains 3 yards. After 25 seconds he is 15 yards out. In 4 more seconds he will be 20 yards out for the first time (even if only for an instant).
  3. The answer is 8.  63-41=22.  If 3 students traveled in each car, there were 8 cars.   7 cars had 3 students for 21 total and an 8th car was needed for the 22nd student.
  4. The answer is 28.  1+2+3+4+5+6+7=28
  5. The answer is $13.  Half of $44 is $22.  Since Kelly spent $9, then Marian had to spend $13 to equal $22.
  6. 80 goes on the line.      61 + 12 = 73   and 80 – 7 = 73
  7. Q = 79.

Don’t forget to check in NEXT MONTH for more Enrichment Problems 

Other posts related to this topic

Math Enrichment Problems: Dec. Grades 2-3   December 15, 2018

Math Enrichment: How To Encourage?  December 13, 2018

Enrichment in Class? Is Your Child Being Challenged?  December 4, 2018

Highly-abled students need attention too!  September 17, 2018